Czy wiesz, co to jest aspartam?

Współczesna żywność obfituje w chemiczne dodatki. Jednak niektóre są całkiem zbawienne dla naszego zdrowia. Naczelnym przykładem jest aspartam, dzięki któremu słodki wyrób ma o wiele mniej kalorii od tego, który zawiera cukier

Najważniejsze zalety słodzika

Co to jest aspartam? Krótko rzecz ujmując: słodzik, czyli syntetycznie wytworzona substancja słodząca. Otrzymuje się z kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Brzmi znajomo? Substancje te to aminokwasy. Wchodzą w skład białka i stanowią budulec organizmu. Można je również znaleźć w wielu produktach spożywczych, choćby mleku.

Aspartam z racji swoich właściwości jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Po pierwsze, jest intensywnie słodki. Słodycz ta przewyższa dwustukrotnie słodycz sacharozy, a w ustach utrzymuje się od niej o wiele dłużej.

Zalety

Po drugie, ma niemal zero kalorii. Już to sprawia, że stanowi pożądany wśród producentów żywności towar. Interesują się oni słodzikiem także dlatego, że jest on tańszy od cukru spożywczego. Jego dostaw nie trzeba kontraktować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Ceny są stabilne, gdyż nie zależą od czynników, których nie można kontrolować, czyli pogody.

Po trzecie, ma niski indeks glikemiczny. Mogą go spożywać nawet diabetycy. Nie muszą się bowiem obawiać wzrostu stężenia glukozy ani produkcji insuliny. Dzięki temu łatwiej jest im kontrolować reżim żywieniowy.

Sztuczny środek słodzący jemy praktycznie codziennie. Jak to możliwe? To bardzo rozpowszechniony substytut cukru. Znajdziemy go w 6000 produktów. Nikt nas jednak nie zmusza do jego stosowania. Mamy wybór. Na każdym wyrobie zawierającym słodzik znajduje się stosowna informacja oraz ostrzeżenie dla chorych na fenyloketonurię.

Już wiemy, co to jest aspartam. Nie musimy się go obawiać. Jego bezpieczeństwo zostało potwierdzone w setkach badań wykonywanych przez renomowane organizacje z całego świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *