Chcesz wiedzieć, co to jest aspartam?

Ponoć cuda się nie zdarzają. Jednak istnieje produkt, który można określić mianem cudownego. Ma zalety, z których słynie cukier, ale jest pozbawiony jego wad. Pozwala jednocześnie delektować się słodkim smakiem i nie martwić o kalorie. Tym niesamowitym środkiem jest słodzik.

Tajemnica słodkiego smaku

Istnieje wiele sztucznych substancji słodzących. Najpopularniejszą z nich jest aspartam. Choć istnieje już niemal 50 lat, wielu ludzi nie kojarzy tej nazwy. Nie wie nawet, że codziennie je produkty zawierające aspartam.

Wynika to z wielu powodów. Po pierwsze, wciąż niewiele osób interesuje się tym, co je. Nie czyta etykiet na opakowaniach produktów, dlatego nie wie, co to jest aspartam.

Po drugie, aspartam często oznaczany jest nic niemówiącym kodem E951. Ukrywanie nazwy jest z pewnością spowodowane negatywnymi opiniami, jakie krążą na temat syntetycznych środków słodzących.

Wiele organizacji konsumenckich przypisuje aspartamowi negatywne właściwości. Ich zdaniem ma on wywoływać groźne choroby i pogarszać przebieg już posiadanych schorzeń. Jednak badania dowodzą, że aspartam nie jest szkodliwy.

Skoro oficjalnie posiada status dodatku do żywności, nie może być inaczej. Słodzik ten wszedł do powszechnego użycia w 1981 roku na mocy decyzji amerykańskiej Agencji Żywności i Leków. Wydała ona taką decyzję po przeprowadzeniu ponad 100 eksperymentów.

W późniejszych latach aspartam badany był także przez inne organizacje z branży bezpieczeństwa żywności. Wykonywały one badania epidemiologiczne, kliniczne oraz toksykologiczne. Żadne nie dały podstaw, by ze 100 proc. przekonaniem stwierdzić, że aspartam niszczy nasze zdrowie i zagraża ludzkiemu życiu.

Asekuracja UE

Na wszelki wypadek Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zalecenie dotyczące dopuszczalnej dobowej dawki do spożycia. Wynosi ona 40 mg na kilogram masy ciała. Wydawać by się mogło, że to mało. Przeciętna osoba konsumuje codziennie pokarmy, w których ilość czystego cukru odpowiada 10 mg/kg. Nie istnieje zatem ryzyko, że przekroczymy normę.

Jeśli już wiemy, co to jest aspartam, warto dowiedzieć się, w jakich produktach go znajdziemy. Nie sposób wymienić tu wszystkich, gdyż słodzik ten dodawany jest do 6000 wyrobów, w tym artykułów farmaceutycznych (tabletek musujących, syropów, tabletek na kaszel).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *